Sanatate

Pregatiti-va pentru bolile din sezonul rece

Raceala si gripa

De regula, in anotimpul rece oamenii se confrunta cu gripa, raceala si alte boli respiratorii. Cu toate ca virusurile contagioase sunt active pe tot parcursul anului, toamna si iarna oamenii devin la vulnerabil la actiunea acestora, deoarece se petrece mai mult timp in camere inchise, alaturi de alte persoane. Desi simptomele de raceala si gripa sunt asemanatoare, acestea sunt doua afectiuni total diferite.

Raceala se distinge prin congestie nazala, rinoree, stranut, tuse, disconfort generalizat si ochi umezi. Nu exista vaccin impotriva racelilor, deoarece acestea pot fi cauzate de mai multe tipuri de virusuri. Acestea se declanseaza in urma contactului direct persoanelor bolnave si evolueaza treptat. Gripa se instaleaza brusc, este mult mai grava decat racela si se manifesta pe o perioada mai lunga de timp. Vestea buna este ca vaccinarea anuala previne infectia cu virusurile gripale. Perioada de vaccinare incepe din luna noiembrie si se poate extinde pana in luna martie. Simptomele de gripa sunt: febra, dureri de cap, frisoane, tuse uscata, dureri musculare, oboseala si stare generala de rau; ca si in cazul racelilor, apar rinoreea, stranutul, congestia nazala si ochii umezi. Copiii pot manifesta stari de greata si varsaturi. Majoritatea bolilor respiratorii apar si se vindeca in cateva zile, fara sa cauzeze efecte pe termen lung.

Sfaturi de prevenire

- Vaccinarea antigripala
- Spalati-va mainile cat mai des. Atat gripa, cat si raceala se transmit prin tuse, stranut si prin contactul cu suprafetele contaminate (inclusiv maini). Specialistii recomanda spalarea regulata a mainilor cu apa calda si sapun timp de aproximativ 15 secunde. Daca nu aveti la dispozitie apa si sapun, frecati-va mainile cu solutii dezinfectante speciale sau pe baza de alcool. Cu toata acestea, materialul organic (murdaria sau sangele) anuleaza actiunea alcoolul, iar acesta se afla in imposibilitatea de a distruge virusurile si bacteriile.
- Evitati persoanele contaminate. Tineti sugarii departe de persoanele infectate; acest lucru este foarte important, mai ales in cazul nou-nascutilor prematuri care pot dobandi anomalii grave, boli cardiace sau pulmonare.
- Alte sfaturi: adoptati o dieta echilibrata, acordati suficient timp pentru odihna, practicati exercitii fizice deoarece ajuta sistemul imunitar sa lupte cu germenii care provoaca boala, tineti stresul sub control. De asemenea, persoanele care fumeaza sau sunt expuse la fumul de tigara, sunt mai predispuse la dezvoltarea bolilor de plamani.

Sursa: Sfatul medicului

Galerie Imagini

Info utile

Contact

Primaria Mediesu Aurit

Adresa:447185, Mediesu Aurit, str. Principală, nr. 157, jud. Satu Mare
Telefon: 0261-842 080
Fax: 0261-842 080
E-mail: primaria@mediesuaurit.ro
GoogleMaps:       vezi