Evaluarea subiectului:
  • 1 voturi - 5 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Castelul LONYAI, perla istoriei aurite din Transilvania
#1
O întoarcere în timp şi o senzaţie unică, am simtiţ-o atunci când am păşit pe iarba proaspăt tunsă cu miros de trandafiri din faţa Castelului de la Medieşu Aurit.
Eram pe asezământul dacic, acolo unde poarta castelului din ruine, dăruieşte cea mai spectaculoasă atmosferă actuală din lumea medievală.
Ademenită parcă de fantome jucăuşe care se uită prin crăpăturile zidurilor, urmam cărarea din jurul castelului şi îmi minunam ochii şi sufletul de frumuseţea locului. Vroiam să descopăr mai mult din istoria ei, îmi doream să visez chiar şi pentru moment acel cavaler în mantie de aur care să îmi ureze bun venit la castelul lui.
Poveşti cu prinţi şi prinţese îmi exaltau fantezia, rugând parcă divinitatea să nu  oprească acea cale care face înconjurul castelului. Totul a durat puţin, dar atât de mult încat să pot aşterne povestea din acea seară.
A fost odată ca niciodată un castel aurit, în nordul României aşezat într-o istorie nespusă dar mult râvnită. Am privit-o prima dată în timpul nostru şi i-am ascultat prefaţa spusă de primarul locului. Un om dedicat cu sufletul pentru tot ce înseamnă comunitatea castelană, primarul Radu Iancu reînvie istoria Castelului din Medieşu Aurit.

Castelul a fost construit în anul 1630 de Sigismund Lonyai, dovada regăsindu-se în inscripţionarea ei pe faţada care încă mai rezistă timpului. Se mai aminteşte faimoasa sală de bal poleită cu petale de vişin aurit dar şi de legenda cu dâmbul Acastăului,(spânzurătoarea în traducere liberă) precum şi sclipirea ei de secole care este amintită şi în arhivele de la Vatican. In zilele noastre, Castelul oferă misterul neelucidat al străbunilor şi o delicată provocare în a-i pătrunde tainele.
O invitaţie din partea istoriei medievale, sub soarele de apus al zilei de 28 august 2016, Castelul Lonyai reînvie în acordurile Anotimpurilor de Vivaldi, pentru a-şi sărbători urmaşii castelanilor de altădată.
Un eveniment frumos aşezat, cu un larg public din partea locului, iubitori de istorie, muzică şi mândrie natală.
In premieră pentru acea zonă, a avut loc o seară de excelenţă cu muzică simfonică susţinută de Orchestra de Cameră „Consonantia” a Filarmonicii „Dinu Lipatti” a cărei solist a fost violonistul Rudolf Fatyol din Satu Mare şi soprana Clara Paula Crișan din Baia Mare.
Spectacolul de sunet şi lumini prin maiestuoasa intrepretare a artiştilor, au făcut să vibreze întreg domeniul iar gazdele au făgăduit evenimente clasice viitoare care să pună în valoare Castelul şi întreaga zonă castelană. In amintirea acestei seri de neuitat, aduc complimente organizatorilor şi felicit întreaga comunitate castelană: Medieşu Aurit.
A fost  maiestuos şi frumos.
Doris Uglar pentru  Health&Beauty Magazine


Fişier(e) ataşate Thumbnail(uri)
   
Răspunde
#2
Felicitari pentru organizarea evenimentului! si felicitari pentru repornirea domeniului mediesuaurit.ro !!!!!!!
Răspunde
#3
(16-12-2016, 05:41 PM)OLAH SZABOLCS a scris: Felicitari pentru organizarea evenimentului!  si felicitari pentru repornirea  domeniului mediesuaurit.ro !!!!!!!

Va multumim. Vom face tot ce tine de noi sa tinem activa si plina de viata acest domeniu.
Sarbatori fericite tuturor mediesenilor!
Răspunde


Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)