Tehnica de taiere a trandafirilor.

Mugurii

Operatiunea de taiere a trandafirilor este mai mult decat o simpla activitate, ea asigura imbunatatirea starii sanatatii plantei, prevenirea bolilor si crearea premizelor pentru o buna si bogata inflorire. Exista diferite strategii de taiere pentru diferite perioade ale anului, dar in general obiectivul este intotdeauna acelasi: mentinerea tufelor de trandafiri intr-o buna stare si aerisirea lor pentru o buna circulatie a aerului in centrul plantei. Miscarea aerului uscat printre frunze ajuta la prevenirea bolilor frunzelor care ataca trandafirii. Bolile fungice cum ar fi fainarea sunt mult mai frecvente la plantele cu o crestere densa in partea centrala a tufei.

Un aspect foarte interesant la trandafiri este capacitatea lor de dezvolta muguri din lemnul vechi, "spargand" scoarta de pe tulpina. Putini arbusti au aceasta capacitate. Trandafirul este capabil sa dezvolte noi muguri pe ramuri vechi, chiar daca acestea au dimensiuni asemanatoare cu a trunchiurilor de copaci. Aceasta este o veste foarte buna pentru gradinarii incepatori, deoarece atesta faptul ca este aproape imposibil sa omori un trandafir prin proceduri gresite de tundere. Deasemenea acest aspect permita sa se intinereasca tufe vechi prin simpla lor taiere in apropierea solului. Acum, dupa ce stim unde se gasesc mugurii si cum pot fi identificati, taierea de formare si intretinere a trandafirilor devine relativ usoara.

Taierea se executa oblic, la un unghi de aproximativ 45o fata de axul coardei, exact deasupra mugurelui. Taierea inclinata ajuta la scurgerea apei de pe rana si impiedica acumularea ei pe zona taiata. Deasemenea, aspectul taieturii este mai estetic. In urma efectuarii taierii corzilor de trandafiri, muguri cei mai apropiati de taietura vor dezvolta noile ramuri de crestere a tufei.

Indicat este a se alege un ochi care are orientarea dorita, preferabil catre exteriorul tufei, pentru a asigura indepartarea noii ramuri de catre centrul tufei si aerisirea partii centrale. Operatiuniele de taiere a trandafirilor urmaresc atingerea a trei scopuri:

  • - Eliminarea ramurilor moarte
  • - Eliminarea ramurilor deteriorate
  • - Eliminarea ramurilor bolnave


Eliminarea ramurilor moarte

Efectul de devitalizare este foarte comun in cazul trandafirilor si cel mai adesea apare atunci cand operatiunea de taiere a fost facuta in mijolocul unei ramuri, la distanta mare de muguri. Datorita faptului ca trandafirul are tendinta sa directioneze elementele de crestere catre partile terminale de crestere, bucata dintre mugurele care se va transforma in element de crestere si capatul taiat va deveni lemn mort. In unele cazuri, muguri cei mai apropiati de zona taieturii nu sunt viabili, caz in care devitalizarea coardei se va produce pe o suprafata mai extinsa, pana in zona primilor lastari sanatosi. Lemnul mort este de obicei maro, dar poate fi deasemenea si de culoare neagra in cazul in care cauza inbolnavirii este datorata inghetului din timpul iernii.

In mod automat, planta va identifica prin sistemul natural de aparare zona de necrozare de pe tulpina si va incerca separarea ei de catre partea sanatoasa a tulpinii printr-o departajare clara a zonei bolnave de zona sanatoasa. Aceasta veriga de neutralizare se poate vedea in imginea de mai sus, fiind un cerc de culoare mai inchisa decat zona bolnava care face trecerea dintre partea bolnava si partea sanatoasa a plantei. Cu toate acestea, in functie de gravitarea atacului asupra tulpinii, este posibil ca zona afectata sa avanseze pe ramura, progresind pe coarda in mod continuu. Din acest motiv este indicat a se taia lemnul mort, indiferent de perioada din an cand este identificat. Dupa ce se efectueaza taietura, se analizeaza sectiunea taiata pentru a observa daca contine in sectiune cercuri de culoare maro. Acest element denota ca zona bolnava nu a fost eradicata complet, urmand a se cobori cu taietura pana la locul unde sectiunea devine alb curat.

Lemnul deteriorat si bolnav poate fi deasemenea foarte usor identificat, de cele mai multe ori el reprezentand poarta de intrare a bolilor si daunatorilor in interiorul plantei. La trandafiri cele mai comune zone in care apar ranirile sunt in zonele de imbinare a ramurilor cu coardele principale, unde miscarile produse de vant fac ca ghimpii de pe tulpini sa frece tulpinile, cauzand exfolieri pe scoarta corzilor. Acesta este un motiv pentru ca la tundere sa se evite comasarea in centrul tufei a coardelor, incercand sa fie dirijate cat mai mult posibil catre exteriorul tufei.

Rupturile tufelor apar cel mai adesea in plin sezon de inflorire a trandafirilor cand ramurile pline de flori pe fond de vanturi intense provoaca ruperea coardelor. In zona rupturilor apare de obicei o boala numita “Cancerul coardelor“ precum si alte boli fungice cum ar fi mucegaiul pufos. Din aceasta cauza este necesar a se efectua taierea coardelor rupte indata ce sunt observate, indiferent de perioada in care au aparut, pentru a evita aparitia si propagarea bolilor.

IMPORTANT. Din nou: scopul principal al taierii trandafirilor este de a mentine deschis centrul tufei de trandafiri pentru a permite o mai buna circulatie a aerului in interiorul tufei si eliminarea lemnului vechi din structura plantei. Mentinerea plantei curate, cu coarde tinere, reprezinta cea mai buna modalitate de a pastra tufelel de trandafiri sanatoase si productive.

Sezonul de tundere a trandafirilor. Exista opinii diferite privind perioada optima de tundere a trandafirilor. Unii opteaza pentru a-i tunde toamna, altii primavara. In principiu oricum este bine cu exceptia trandafirilor care infloresc o singura data si care trebuie tunsi doar dupa ce au inflorit. Efectuarea tunderilor si in timpul verii creaza premiza structurarii unei tufe aspectuase si sanatoase. In continuara obiectivele taierii particulare pentru fiecare sezon.


Taierea de toamna

Principalul obiectiv al taierilor de toamna este prevenirea ranirilor provocate de ruperea corzilor din cauza greutatii zapezii precum si a ranilor provocate de frecarea corzilor lungi intre ele in perioadele cu vant intens. Obeservatie: analizati comportamentul tufelor de trandafiri intr-o zi cu vant intens pentru a va face o idee privind potentialul de probleme la care va puteti astepta din aceasta cauza.


Taierea de primavara

Primavara se pot incepe taierile la trandafiri in momentul in care a inflorit Forsythia sau cand apar primii muguri pe tulpinile de trandafir. Un obiectiv important al taierilor de primavara il constitue intinerirea tufei de trandafiri, prin operatiuni de taiere mai severe. Tot in aceasta perioada se fac taierile de modelare, curatarea finala a tufei de lemnul mort sau afectat precum si legaturile tufelor de tutori unde este cazul.

Cu ocazia taierilor de primavara se rezolva si problema formarii per ansamblu a tufelor, reducerea inaltimii precum si limitarea dezvoltarii lor in functie de vecinatati. Cele mai multe flori cresc pe lemnul nou si implicit cele mai putine pe lemn vechi. Ca si o "regula de aur" in modul tau de abordare a taierilor pentru a obtine cele mai bune corzi, se vor pastra ca si ramuri anuale tijele care au diametrul aproximativ egal cu cel al degetului mare. Pentru majoritatea tipurilor de trandafiri se vor lasa 6 – 8 ramuri solide si sanatoase, numar suficient pentru a produce ramificatii bogate si frumoase, fara a genera o supraaglomerare a tufei. Floribundas si trandafirii arbust au tendinta de a genera in mod natural mai multe ramuri astfel incat exista optiunea ca pentru aceste soiuri numarul de ramuri pastrate sa fie mai mic. In general se poate considera valabila urmatoarea regula: Cu cat este taierea efectuata mai scurt, cu atat tijele trandafirilor vor fi mai lungi si vor avea o floare mai mare. Cu cat tijele sunt lasate mai lungi, florile vor fi mai mici si mai dese.

Etapele taierii de primavara sunt urmatoarele:

- Eliminarea drajonilor. Drajonii sunt ramuri al portaltoiului care cresc direct din radacina sau in zona de sub punctul de altoi. Este necesara indepartarea lor pentru ca ei consuma in mod inutil rezervele trandafirului.


Taierile de vara

Eliminarea florilor imbatranite va evita formarea rezervei de seminte a plantei si prin urmare va favoriza cresterea de noi flori, pastrand tufa de trandafiri aspectuoasa. Taierea florilor imbatranite se face pe tija florii imediat deasupra primei crengute cu 5 frunze. Daca taierea se face mai sus de aceasta zona, nu vor mai aparea pe tija alte flori. Operatiunile de eliminare a florilor vechi se poate face cam pana la sfarsitul lunii august. Dupa aceasta perioada tijele nu vor mai fi tunse pentru a permite solidificarea ramurilor inainte de intrarea in perioada rece.

n cadrul taierilor de vara se mai urmareste pastrarea formei dorite pentru fiecare tufa, incadrarea in dimensiunile alocate fiecarui trandafir functie de zona in care este amplasat si pentru eliminarea problemeor de calitate a coardelor constatate in timpul operatiunilor de taiere. Tot atunci se pot elimina si bobocii care sunt blocati din cauza excedentului de ploi si care nu se mai deschid pentru a forma flori. Este important sa nu se uite ca de fiecare data cand se fac taieri sa se foloseasca o foarfeca bine ascutita, curata, dezinfectata periodic pentru a nu transmite agentii patogeni de pe crengile infestate la crengile sanatoase.


Formarea unui tree rose (trandafir copacel) dintr-o tufa de trandafiri

1. Alege o tufa de tranafiri care are o coarda centrala verticala si care are o directie de crestere relativ dreapta. Aceasta va fi viitorul trunchi al trandafirului. In cazul in care tufa nu are o coarda centrala deja, nu se va putea face un trunchi de trandafir drept. Probabil, va trebui sa asteptati pana la vara pentru a vedea care tufe de trandafiri va avea o coarda.

2. Taie toate celelalte coarde si ramuri din tufa de trandafiri cu exceptia corzii alese pentru a forma trunchiul trandafirului. Se taie coardele si ramurile cat mai aproape de sol sau de trunchiul trandafirului.

3. Taiati partea de sus a corzii centrale chiar deasupra unui mugure cu foarfeca de taiere. Acest lucru va incuraja tufa de trandafiri sa porneasca ramuri in partea de sus a trunchiului.

4. La 3 – 5 cm distanta de trunchiul trandafirului, se introduce un tutore care va avea rolul de a sustine trandafirul. Trunchiul va fi legat de tutore cu sfoara sau banda de gradinarit. In acest fel se asigura rezistenta trunchiului si pastrarea formei drepte si verticale a trandafirului.

5. Mentineti solul umed prin udari regulate si adaugati un strat de mulci peste radacinile trandafirului.

6. Efectuati fertilizarea trandafirului dupa ce s-a facut taierea de primavara, si ulterior pe tot parcursul primaverii, verii si toamnei. Pentru cele mai bune rezultate, utilizati un ingrasamant organic sau in ingrasamant special pentru trandafiri. Nu este nevoie a se efectua fertilizarea in timpul iernii deoarece cresterea trandafirilor este stopata in perioada rece.

7. Taiati orice tulpini si ramuri care incep sa creasca mai jos de zona stabilita ca inceput al coroanei trandafirului. Acest lucru va preveni retransformarea copacelului de trandafir in tufa de trandafiri.

sursa: un baimarean pasionat


Go to top

Galerie Imagini

Info utile

Contact

Primaria Mediesu Aurit

Adresa:447185, Mediesu Aurit, str. Principală, nr. 157, jud. Satu Mare
Telefon: 0261-842 080
Fax: 0261-842 080
E-mail: primaria@mediesuaurit.ro
GoogleMaps:       vezi