Tehnica de cultivarea a morcovului.

Alegerea terenului pentru plantarea morcovilor

- Alege un loc insorit. Morcovii vor accepta putina umbra dar nu se vor dezvolta la fel de bine. Solul ar trebui sa fie usor acid cu un pH intre 5.8 si 6.8.
- Morcovul rodește cel mai bine dacă este cultivat după solanacee (vinete, tomate, cartofi), leguminoase (fasole, mazăre, soia, trifoi, lucernă) și cucurbitacee (castraveți, dovlecei).
- Morcovul nu se cultivă după alte rădăcinoase, bulboase, varză ori conopidă.

Pregatirea terenului pentru morcovi

- Se sapa la o adancime de cel putin 25 cm si scoate cu sapaliga toate resturile si pietrele intalnite – chiar si crengile mici pot afecta varful morcovului, facandu-l sa devieze cand creste. Solul trebuie sa fie curat si fara resturi.
- Pune pe sol materie organica pentru a mari capacitatea acestuia de a mentine umezeala. Daca solul este in permanenta umed, morcovii cresc mai dulci si mai putin atosi, deci exact soiul cel mai bun.
- Ca orice recolta cu radacini pivotante, morcovii au nevoie de mult potasiu. Poti mari cantitatea de potasiu din sol presand cenusa provenita din lemn inainte de a planta semintele.
- Nu pune balegar si alte ingrasaminte bogate in azot; acestea ajuta la o buna crestere la suprafata, dar nu ajuta la dezvoltarea radacinii.
- Daca vezi ca morcovul are o ramura sau doua, inseamna ca se dezvolta prea mult la suprafata si ca are prea mult azot.
- În funcție de soi, morcovii pot ajunge, în sol, între 17 și 20 cm. Acest lucru înseamnă că, pentru rădăcini drepte, uniforme, un substrat afânat și pregătit adecvat este o necesitate absolută. Morcovii cresc cel mai bine în pământ profund, bogat în humus, sol care se lucrează la o adâncime de 10-12 cm, de asemenea, trebuie eliminate pietrele și resturile din sol.
- La fel ca majoritatea culturilor rădăcinoase, cultura de morcov necesită aplicarea de fosfor. Dat fiind faptul că morcovii au o singură rădăcină, groasă, mai degrabă decât mai multe rădăcini fibroase mici, zona din care pot absorbi fosfor este relativ mică. (Credeți sau nu, zona rădăcinoasă de suprafață a unui morcov mare nu este nici pe departe la fel de mare ca zona rădăcinoasă de suprafață a unei plante cu mai multe rădăcini fibroase, cum ar fi o roșie sau ardei).
- Spre deosebire de alte elemente nutritive, fosforul nu este absorbit în aceași modalitate în care se reține apa în plantă. În schimb, este absorbit prin difuzie, se deplasează în mod natural dintr-o zonă de concentrație mai mare (sol) la una de concentrație mai mică (în interiorul rădăcinii). Zona de sol din care fosforul poate fi absorbită este limitată la un spațiu foarte mic, în jurul rădăcinii. În cazul în care un test de sol indică o nevoie de acest nutrient esențial, adăugând un îngrășământ organic cu fosfor, cum ar fi pudra de oase sau roca fosfatică, în zona de plantare cu câteva săptămâni înainte de semănat sunteți siguri că rădăcinile în creștere au acces la acest nutrient exact atunci când au nevoie de el.
- Echilibrați pH-ul solului
La fel ca majoritatea culturilor de legume, morcovii cresc cel mai bine atunci când pH-ul solului este între 6,2 și 6,8. Folosește un test de sol pentru a determina pH-ul solului din gradina ta, iar apoi adaugă cantitatea recomandată de var sau zeolit pentru a ridica pH-ul în cazul în care rezultatele arată un pH prea mic (acid) pentru creșterea optimă a morcovului. Dacă solul este alcalin se administrează sulf elementar. Păstrați în minte, totuși, că un test de pH-ul trebuie efectuat la fiecare doi sau trei ani.
- Nu suportă în anul culturii fertilizarea cu gunoi de grajd, mai ales daca acesta nu este suficient descompus.

Semanarea morcovilor

- Pentru a obține recolte cât mai timpurii, morcovul se poate semăna în pragul iernii, în ferestrele iernii sau primăvara foarte devreme. Spre deosebire de alte semințe, cele de morcovi nu sunt afectate de solul rece și pornesc în vegetație atunci când sunt întrunite condițiile de temperatură și umezeală.
- Pentru a micsora perioada de incoltire, pune semintele in apa timp de cateva ore inainte de a le planta.
- Seamana la suprafata la adâncimea de 2,5 cm pentru a beneficia de caldura soarelui.
- Densitatea optimă de plante la cultura de morcov este de 40-60 plante pe metru pătrat.
- Distanta dintre seminte este de cca 2-3 cm una de alta. Distanta dintre randuri este de 15-20 cm.
- Pentru a prelungi perioada de recoltare, planteaza succesiv la doua saptamani distanta.
- Cei mai buni morcovi sunt cei de lungime mijlocie, de culoare roșie-portocalie, cu cilindrul central redus. Intensitatea culorii morcovilor indică un soi valoros, de calitate superioară.
- Apasa semintele putin si acopera-le cu un strat de ingrasamant organic si uda bine cu stropitoarea sau cu furtunul daca ai un pistol pentru stropit sub forma de dus. Apa trebuie sa cada usor pe pamant, pentru a nu dezgoli semintele.
- Incoltirea semintelor se poate accelera prin acoperirea morcovilor proaspat semanati cu o pelicula de plastic. Astfel, primele frunze apar cu 7 – 10 zile mai devreme.

Intretinerea culturii

- Rareste morcovii inainte ca acestia sa se dezvolte bine. Poti lasa un spatiu de 10 cm intre morcovi in functie de soiul acestora.
- Păstreaza solul bine umezit, dar nu exagera. Odată ce morcovii sunt în perioada de creștere vor avea nevoie de o cantitate suficientă de apă pentru a ajunge la potențialul maxim. Morcovii nu sunt rezistenți la secetă și se rup, formează noduri sau rămân mici în cazul în care pământul este prea uscat.
- Daca solul este prea umed în etapele ulterioare de dezvoltare a rădăcinii, morcovii vor manifesta semne de putrezire. Irigați la nivelul solului, dacă este posibil, pentru că frunzișul umed favorizează apariția bolilor fungice, cum ar fi putregaiul coroanei, făinarea și rugina morcovului.
Uda cultura numai dimineața, pentru a permite frunzelor să aibă suficient timp să se usuce înainte de căderea nopții.
- Protejeaza morcovul de razele soarelui
Pe măsură ce morcovi cresc, o parte din morcov poate ieși la suprafața terenului. Dacă acest lucru se întâmplă, puneți pământ peste zona expusă sau acoperiții. Expunerea directă la soare contribuie la schimbarea culorii, din portocaliu în verde, morcovi vor fi amarui si atosi.
- Nu va grabiti cu recoltarea morcovilor deoarece radacina creste si se dezvolta mai intens dupa ce frunzele sau dezvoltat complet (in ultimul sfert al perioadei de vegetatie).
- Recoltarea se face la momentul la care morcovii au dimensiunile prevazute in plicul in care au fost semintele sau daca tempreratura coboara sub 8 grade.


Combaterea daunatorilor

- Principalul daunator a morcovului este Viermiele de sarma (Agriotes sp.) si care se mai numesc si gandacii pocnitori.
- Primavara dupa insamantare, larvele se hranesc cu boabe, carora le rod embrionul, patrund in endosperm, si lasa intact doar tegumentul. Cultura atacata de viermii sarma prezinta goluri mari la rasarire. Dupa rasarire, atacul continua, plantele fiind roase in zona coletului sau in zona radacinii. Atacul larvelor de viermi sarma se manifesta in special in primaverile reci si umede, in solele unde s-a insamantat la adancime mai mare si unde plantele rasar cu intarziere.

- Pentru prevenirea atacului viermilor sarma, cele mai importante masurile profilactice sunt aratura efectuata imediat dupa recoltarea culturilor, prelucrarea repetata a solului (expun larvele la intemperii si la pradatori), aplicarea gunoiului de grajd bine descompus, controlul rasadurilor si dezinfectarea uneltelor.
- Cele mai bune rezultate obtinute pentru controlul viermilor sarma sunt tratamentele la sol, obligatorii in aceasta perioada, cu produse avizate pentru combaterea daunatorilor de sol sau cu momeli toxice. Insecticidul ACTARA 25 WG, se recomanda in doza de 0,05% (250 g/100 mp), prin aplicare la sol preventiv si curativ inainte cu 4-5 zile de semanat sau de plantarea rasadurilor. Insecticidul Actara 25WG actioneaza prin contact si ingestie. Produsul combate daunatorii atat in stadiul de larva, cat si de adult. Se recomanda alternarea cu produse din alte grupe chimice (piretroizi), de exemplu insecticidul Karate Zeon.


sursa: un baimarean pasionat


Inapoi  |  Sus

Galerie Imagini

Info utile

Contact

Primaria Mediesu Aurit

Adresa:447185, Mediesu Aurit, str. Principală, nr. 157, jud. Satu Mare
Telefon: 0261-842 080
Fax: 0261-842 080
E-mail: primaria@mediesuaurit.ro
GoogleMaps:       vezi